Belastingadviezen ondernemers:

Irma Alkema en Tiede Boersma

Veelgestelde vragen

Lexus cabrio

Auto van de zaak

Ik heb een auto van de zaak. Wanneer krijg ik te maken met bijtelling?

Houd rekening met bijtelling als je je bedrijfsauto ook privé gebruikt. Als je kunt aantonen dat je minder dan 500 privékilometers per jaar rijdt, dan heb je geen bijtelling. Heb je dat wel? Dan is de hoogte van de bijtelling afhankelijk van de cataloguswaarde en de CO2-uitstoot van je auto. De bijtelling wordt bij de winst opgeteld. Voor meer informatie kun je contact met ons opnemen. Klik hier om de bijtelling auto van de zaak 2021 te kunnen downloaden. 

Tiede Boersma en Irma

Partner werkt mee

Mijn partner werkt mee in mijn bedrijf. Wat moet ik fiscaal regelen?

Je kunt dit op meerdere manieren regelen. Hieronder staan kort verschillende opties geschetst.

  • Je betaalt je partner minder dan € 5.000. Je kunt mogelijk gebruikmaken van de meewerkaftrek.
  • Je spreekt met je partner af dat je een arbeidsbeloning betaalt van meer dan € 5.000. Je kunt deze vergoeding aftrekken van de winst.
  • Je sluit een arbeidsovereenkomst met je partner, zodat je partner bij je in dienstbetrekking is. Ook in dit geval kun je de salariskosten in aftrek brengen.
  • Jij en je partner worden samen ondernemer.

Voor persoonlijk advies hierover kun je terecht bij ons.

Lexus IS300

Privé-auto ook zakelijk

Ik gebruik mijn privé-auto ook zakelijk. Welke kosten mag ik aftrekken?

Je mag € 0,19 per kilometer aftrekken van de belasting als je kunt aantonen dat de kilometers zakelijk zijn gereden. Heb je meer vragen over een zakelijke of privé-auto? Wij zijn hier in gespecialiseerd.

Landbouwschool

Eigen woning werkruimte

Ik gebruik mijn eigen woning als werkruimte. Kan ik kosten aftrekken?​

In sommige gevallen is kostenaftrek mogelijk. In de meeste gevallen kun je de kosten van de werkruimte niet aftrekken. Wil je in aanmerking komen voor aftrek? Dan heeft je werkruimte in ieder geval een eigen ingang en een toilet of wasbak nodig. Maar er zijn nog vele aanvullende voorwaarden die per situatie kunnen verschillen. Ook is kostenaftrek niet in alle gevallen voordelig. Win daarom deskundig advies in bij ons.

Scheiding

Scheiden

Ik ga scheiden. Heeft dit effect op mijn eigen bedrijf?

Als je in gemeenschap van goederen bent getrouwd, dan valt het bedrijf ook in deze gemeenschap. Bij scheiding moet de waarde dan verdeeld worden. Heb je huwelijkse voorwaarden opgesteld? Dan zijn de gevolgen voor de onderneming afhankelijk van deze voorwaarden. Een echtscheiding heeft dus fiscale en financiële gevolgen voor je bedrijf. Daarom is het goed om je bij een scheiding te laten adviseren door ons.

stoppen bedrijf

Stoppen met bedrijf

Ik wil stoppen met mijn bedrijf. Wat zijn de gevolgen?

Er komt een heleboel kijken bij het stoppen van een bedrijf. Hoe wil je stoppen? Wil je het bedrijf verkopen aan derden? Wil je het bedrijf overdragen aan familieleden? Heb je al nagedacht over wanneer je wilt stoppen? En wat wil je gaan doen zodra je gestopt bent? Essentieel is dat je hier op tijd over nadenkt. Om alle gevolgen en acties op een rijtje te krijgen is deskundig advies noodzakelijk. Laat je daarom adviseren door ons.

belastingdienst

Onderneming starten

Ik wil een onderneming starten. Waar moet ik aan denken?

De beslissing om een onderneming te starten is er een waar je goed over hebt nagedacht. Je hebt alle voors en tegens uitgebreid tegen elkaar afgewogen en bent klaar om te beginnen. Voordat je idee kan uitgroeien tot een succesvolle onderneming, doorloop je een aantal belangrijke stappen. Van het schrijven van een ondernemingsplan en het uitvoeren van marktonderzoek tot het inschrijven bij de KvK. Wij kunnen je helpen bij de verschillende stappen en beantwoorden al jouw vragen.

euro, seem, money

Rechtsvorm

Mijn bedrijfssituatie is veranderd. Wat betekent dit voor mijn rechtsvorm?

Als ondernemer kies je bij de start van je bedrijf een rechtsvorm. Welke juridische vorm het beste bij je situatie past, hangt af van verschillende factoren. Soms is het goed om tijdens het bestaan van je onderneming van rechtsvorm te veranderen. Bijvoorbeeld bij (verwachte) groei of omdat je de onderneming binnen niet al te lange tijd wilt overdragen. Vraag ons welke rechtsvorm het beste bij jouw situatie past.

Schenking

Schenking

Hoe schenk ik (een deel van) mijn onderneming zo voordelig mogelijk?

Veel ouders en grootouders schenken aan hun (klein)kinderen, omdat de ontvanger daardoor al op jongere leeftijd iets zinvols met het vermogen kan doen. Bijvoorbeeld studeren, een huis kopen of een onderneming starten. Als ondernemer kun je ook (een deel van) je onderneming schenken aan bijvoorbeeld je bedrijfsopvolger. In dat geval heb je recht op een bijzondere vrijstelling. Voor advies over je persoonlijke situatie kun je altijd terecht bij ons.

Belastingadviezen particulieren, zie hier